bij de pinken zijn


bij de pinken zijn 1.0

pienter zijn; slim zijn; slim en alert zijn; nog goed bij zijn; op de hoogte zijn
Waarschijnlijk betreft het hier oorspronkelijk het Rotwelsche pinke dat 'geld' betekent.

Algemene voorbeelden


Een bijeenkomst van een debatclub voor eerstejaars, geleid door een opgewekte levendige studente, jong, onervaren, vol goede wil, bij de pinken, maar in conflict met kerels die, zo leek het hem, hun studentenjaren doorbrachten met baldadig zijn en die verder op de goede momenten [...] charmante toekomstige intellectuelen waren.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Hoewel, ik ben een niet onknappe Engelsman van geboorte, okay, woonachtig op de Veluwe, maar vooral nu een oude gedistingeerde heer, in mensenjaren omgerekend zo'n dikke tachtigjarige. Maar nog wel goed bij de pinken, hoor en bibberen of kwijlen doe ik nog niet.

http://www.kcdehofstad.nl/KC%20de%20Hofstad/archief/de%20emails%20van%20bix%20en%20raya9.html

Vlaanderen reageerde laat op de nieuwe wetenschappelijke bevindingen. In Nederland, dat sneller bij de pinken was, stierven in 1993 slechts 25 baby's op 68.000 aan wiegendood, tegenover 123 bij ons.

De Standaard,

In de slotronde raakte Herijgers uit de greep van de metgezellen door een uitgekookt tactisch manoeuvre [...]. 'In de ultieme aanloop bleef ik van de remmen en boven zorgde ik ervoor dat de anderen even stil stonden. Naast wat geluk moet je ook bij de pinken zijn. Ik ben leep, het is bekend.'

De Standaard,

Heftig trekt Hertmans van leer tegen nieuw-rechts, waarschuwend voor een nieuwe wereldbrand. Haast smekend klinkt het: 'Is het mogelijk om nu, in de laatste jaren van deze vreselijke eeuw, wél genoeg bij de pinken te zijn en de vijand te herkennen voor hij de hele wereld in brand steekt, geholpen door verkeerd begrepen democratische onverschilligheid?'

NRC,

bij de pinken zijn 2.0

behendig zijn; snel en alert zijn
Waarschijnlijk betreft het hier oorspronkelijk het Rotwelsche pinke dat 'geld' betekent.

Algemene voorbeelden


Goor en Demiryurek werden afgezonderd, maar doelman Swinnen was bij de pinken. Een poging van Pereira, op snelheid weggestuurd, strandde op de vuisten van de Geelse portier.

De Standaard,

Van den Wijngaert leidde overigens een perfecte partij. Zalvend en slaand, waar nodig, maar altijd kort bij de bal en overal bij de pinken.

De Standaard,

Vooral in de afwerking waren de Apeldoornse Boys beter bij de pinken. John Carbaat kopte een voorzet vanaf de rechter flank goed achter keeper Oldeman.

Meppeler Courant,

bij de pinken zijn 3.0

goed met geld om kunnen gaan; spaarzaam of zuinig zijn; goed op je geld letten
Waarschijnlijk betreft het hier oorspronkelijk het Rotwelsche pinke dat 'geld' betekent.

Algemene voorbeelden


Voor de 'gewone' burger, die niet altijd even bij de pinken is, is een collectieve verzekering een zeer aangename en eenvoudige manier van verzekeren.

http://www.dagelijksestandaard.nl/2011/09/de-staat-als-verzekeraar-solidair,

Je kocht wat voor een redelijke prijs en daarna kreeg je een procent van je geld terug, een cadeautje. 'Het is een alledaagse, eerbare gewoonte in het zakenleven. Al wie bij de pinken is doet dat. Het gebruik bestaat ook in het klein. Relatiegeschenken, zegt men dan. Niemand beschouwt dat als omkoperij.'

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Tijdens mijn lange chemokuur lag ik veel te bed en toen heeft mijn echtgenote meermaals een brief geschreven naar de directeur van Kom op tegen kanker met het verzoek om financiële hulp. Op haar brieven is nooit een antwoord gekomen. Echter, als het erop aankomt geld te incasseren dan is de heer L. wel bij de pinken. Geld en nog eens geld, daar komt het op aan, bij de Liga kom op tegen kanker is men echt bezeten om zoveel mogelijk geld binnen te krijgen.

http://blog.seniorennet.be/komoptegenkanker/archief.php?startdatum=1275256800&stopdatum=1275861600,